December Tasting Session

Αυτό το Δεκέμβριο, δοκιμάσαμε διάφορες μπίρες που μας έκαναν εντύπωση. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους τόπους και διάφορες χρονικές στιγμές. Αν και μερικές δοκιμάστηκαν σε κάποια σπίτια, θα θέλαμε να σας πούμε να μην τις δοκιμάσετε σπίτι αλλά να βγείτε έξω με την παρέα ή την οικογένεια σας, μιας και υπάρχουν τόσα ωραία μέρη να απολαύσετε ωραίες μπίρες για όλα τα γούστα.

 Stone Arrogant Bastard 7,2%ABV

Stone Arrogant Bastard 7,2%ABV

Ξεκινώντας αυτό το tasting session, θα σας πούμε για την Arrogant Bastard της Stone Brewing Co στα 7,2% αλκοόλ, που δοκιμάσαμε on tap στο Bibere στο Πειραιά. Έχουμε να κάνουμε με μία amber strong ale με μέτριο αφρισμό. Αρώματα καραμέλας και φουλ λυκίσκος (κωνοφόρα κυρίως) που δείχνει τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια. Το σώμα της ήταν μέτριο προς πυκνό και η μπίρα ήταν κολλώδης (sticky) που το αισθανόσουν στα χείλια σου. Στην αρχή νιώθεις γλυκιά καραμέλα και σκέφτεσαι: "Σιγά την Arrogant Bastard που είναι πικρή...", αλλά μετά σου έρχεται μια μπουνιά από λυκίσκο (κωνοφόρα, εσπεριδοειδή) και πικράδα. Πολύ πικράδα (σαν τα πικρά σιρόπια που μας πίεζε η μάνα μας να πιούμε μικροί όταν βήχαμε!) με μακρά πικρή επίγευση η οποία χτίζεται όσο πίνεις και άλλες γουλιές. Ξεπερνώντας το αρχικό πικρό σοκ την συνηθίζεις και γίνεσαι και σύ με τη σειρά σου ένας αντάξιος arrogant bastard. Μία μπίρα, εμπειρία ζωής.

 Brewdog Lizard Bride 5,5% ABV

Brewdog Lizard Bride 5,5% ABV

Η επόμενη μπίρα που ήπιαμε ήταν η Brewdog Prototype Sour Berry IPA Lizard Bride στα 5,5% ABV.Την δοκιμάσαμε στο Beer-Shop στο Ζωγράφου.

Σε αυτή την μπίρα έχουν χρησιμοποιηθεί κεράσια, blueberries, cranberries και blackberries. Το χρώμα της είναι χαρακτηριστικό κόκκινο κερασί με ελαφρύ αφρισμό.Στη μύτη βγάζει όλα τα berries που αναφέραμε πιο πάνω και λίγο ροδάκινο και κωνοφόρα. Το σώμα της μπίρας είναι ελαφρύ με γεύσεις αντίστοιχες και ξινή και πικρή επίγευση. Ενδιαφέρουσα πειραματική μπίρα από τους Brewdog!

 Fuller's Golden Pride 8,5% ABV

Fuller's Golden Pride 8,5% ABV

Η Fuller's Golden Pride στα 8,5% ΑΒV ήταν η επόμενη μπίρα που δοκιμάσαμε. Αυτή την μπίρα την αντάλλαξα με τον Άγι Κόντο blogger του Get your hops up , στο πρώτο Beerswap του Alebox στο Παρεοστάσιο Κούκος.

Πρόκειται για μία strong ale στα 8,5% αλκοόλ με καστανοκόκκινο χρώμα και μέτριο αφρισμό που δεν μένει και πολύ στο ποτήρι. Στη μύτη μας έρχονται αρώματα καραμέλας, toffee, πράσινου τσαγιού, ξηρών καρπών και ειδικά καρυδιού. Το σώμα της μπίρας είναι μέτριο προς πυκνό με γεύσεις αντίστοιχες των αρωμάτων. Το αλκοόλ δεν φάινεται αλλά υπάρχει μόλις πιεις το μισό ποτήρι. Τέλος έχει μακρά γλυκιά επίγευση καραμελωμένων ξηρών καρπών και μαρμελάδας βερίκοκκου. Ιδιαίτερα πολύπλοκη μπίρα από την Fuller's.

 Buxton/Omnipollo Yellow Belly 11% ABV

Buxton/Omnipollo Yellow Belly 11% ABV

Η επόμενη μπίρα της δοκιμής μας δεν είναι μια τυχαία μπίρα. Λέμε για την Yellow Belly από την συνεργασία της Buxton με την Omnipollo, μία Imperial Stout στα 11% ABV. Ότι και να πούμε για αυτή την μπίρα είναι λίγο και πρέπει να την δοκιμάσετε για να καταλάβετε τι εννοούμε. Εμείς την δοκιμάσαμε στην The Local Pub. Καταρχάς να πούμε ότι Yellow Belly σημαίνει ένα άτομο το οποίο στερείται θάρρος. Ένα δειλό άτομο δηλαδή που κρύβεται πίσω από ένα ρατσιστικό γκρουπ. Εξού και η συσκευασία που παραπέμπει σε Κου Κλουξ Κλαν με το περιτύλιγμα γύρω από τη φιάλη.

Όσον αφορά την μπίρα, "πέφτει" στο ποτήρι opaque μαύρη με ελάχιστο αφρισμό. Στη μύτη βγάζει toffee, peanut butter, σοκολάτα γάλακτος, λίγο καφέ λάττε και έντονα ξηροκαρπάτα αρώματα και μπισκότο βανίλιας ειδικά όσο ζεσταίνεται. Υπάρχει και το αλκοόλ αλλά συμβαίνουν τόσα πολλά αρωματικά πράγματα που δεν εστιάζεσαι εκεί. Το σώμα της μπίρας είναι πυκνό, κρεμμώδες, κολλώδες στα χείλη αλλά όχι σαν σιρόπι αλλά μία βαθμίδα λιγότερο. Οι γεύσεις που βγαίνουν στο στόμα (Αχ οι γεύσεις...!) ως επί το πλείστον γλυκιές, είναι μπισκότο, toffee, peanut butter, σοκολάτα γάλακτος, εσπρέσσο Λάττε, καμμένη ζάχαρη, κακάο, μπισκότο βανίλιας. Η μακρά της επίγευση είναι γλυκού μπισκότου που χτίζεται στη κάθε γουλιά. Πρόκειται για μία μπίρα θαύμα της επιστήμης ζυθοποίησης!

 Sierra Nevada Pale Ale 5,6% ABV

Sierra Nevada Pale Ale 5,6% ABV

 Sierra Nevada Torpedo Extra IPA 7,2% ABV

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA 7,2% ABV

Επόμενες μπίρες που δοκιμάσαμε ήταν η Pale Ale και η Torpedo Extra IPA της θρυλικής Sierra Nevada Brewing Co. Η δοκιμή έγινε στο Alebox και τις μπίρες μας τις προσέφερε η Κατερίνα Πανταζάτου από την εταιρεία Unibrau και την ευχαριστούμε.

Ξεκινήσαμε με την Pale Ale (5,6% ABV) που είναι πιο ελαφριά σε αλκοόλ και ένταση. Προς μεγάλη μας έκπληξη ήταν όντως πολύ ελαφριά και ευκολόπιοτη για αμερικάνικη Pale Ale. Είναι μία μπίρα κεχριμπαρένιου χρώματος με μέτριο αφρισμό και αρώματα εσπεριδοειδών, ανθικά που αγγίζουν την "ευγένεια" και καραμέλα. Το σώμα της είναι μέτριο με γεύσεις αντίστοιχες των αρωμάτων και επίγευση ανθική μέτριας διάρκειας. Ταιριάζει άνετα με την ελληνική κουζίνα και είναι ιδιαίτερα ευκολόπιοτη. Οι λυκίσκοι που χρησιμοποιούνται είναι οι Cascade, Perle και Magnum.

Κατόπιν κινηθήκαμε στα πικρά μονοπάτια της IPA. Σειρά είχε η Torpedo Extra IPA με σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα και πυκνό αφρισμό στα 7,2% αλκοόλ. Αρώματα καραμέλας, κωνοφόρων, εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα μανταρινιού και γκρέιπφρουτ μας έβγαλε. Το σώμα της είναι μέτριο με αντίστοιχες γεύσες και πικρή επίγευση κωνοφόρων. Είναι μια ισορροπημένη IPA χωρίς πολύ ένταση, στρογγυλή πικράδα, η οποία όσο ζεσταίνεται βγάζει το βυνώδες περιεχόμενο της. Το όνομά της το έχει πάρει από την πατέντα "Hop Torpedo" που χρησιμοποιεί η Sierra Nevada για το dryhopping, μιας και είναι η πρώτη μπίρα που έφτιαξαν με αυτό το σύστημα.

Συνοψίζοντας για τις μπίρες της Sierra Nevada να πούμε ότι είναι μπίρες που έπρεπε να επανεμφανιστούν στην ελληνική αγορά, ταιριάζουν με το γευστικό προφίλ του Έλληνα, αλλά όσον αφορά εμένα και το Νίκο θα τις θέλαμε πιο φρέσκιες τις μπίρες της δοκιμής για περισσότερη ένταση αρωματική και γευστική.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι όλες οι μπίρες που δοκιμάστηκαν δεν υποβλήθηκαν σε πειραματικά τεστ, δεν τους κάναμε κακό κατά την διάρκεια αυτού του άρθρου και δεν τις δοκιμάσαμε σε ακραίες συνθήκες. Μέχρι το επόμενο tasting  session, μείνετε συντονισμενοι!

Men In Ale....We drink....We taste....We brew