Omnipollo, Dugges and Tempel Tasting@Arch

3 μικροζυθοποιεία από τη Σουηδία περιλαμβάνει η γευστική δοκιμή σε αυτό το άρθρο. Και τα 3 αυτά μικροζυθοποιεία είναι ιδιαίτερα, με μπίρες της βασικής τους σειράς, αλλά και experimental μπίρες. Η Cava Di Patsi πέρα από τα αποκλειστικά ελληνικά μικροζυθοποιεία που έχει στη γκάμα της, ξεκίνησε να φέρνει μπίρες από διάφορα μικροζυθοποιεία της Ευρώπης, των οποίων οι μπίρες έχουν να δώσουν το κάτι παραπάνω στον καταναλωτή.

Ας δούμε όμως πρώτα, την ιστορία των μικροζυθοποιείων που γευτήκαμε τις μπίρες τους. Για την Omnipollo τι να πρωτοπούμε; Αυτή την στιγμή θεωρείται από τα πιο hype μικροζυθοποιεία ανάμεσα στους κύκλους των beer geeks, με μπίρες που ξεπερνάνε τον συνηθισμένο τρόπο ζυθοποίησης, στολισμένες με πολύ προχωρημένα γραφικά στις ετικέτες τους. 

Η Omnipollo είναι δημιούργημα του ζυθοποιού Henok Fentie και του graphic artist/designer Karl Grandin. Ιδρύθηκε το 2011  και έκτοτε παράγει τις μπίρες της σε άλλα ζυθοποιεία με το μοντέλο του gypsy brewing. Η νοοτροπία τους είναι λίγο διαφορετική από άλλα μικροζυθοποιεία, στο γεγονός ότι δεν φτιάχνουν μόνο φοβερές american ipas, sour ales και imperial stouts αλλά δίνουν σημασία και στην συσκευασία που θα τοποθετήσουν τις μπίρες τους. Άλλωστε οι ετικέτες τους θεωρούνται από μόνες τους έργα τέχνης. Ο Κarl Grandin φροντίζει για αυτό, φλερτάροντας πολύ με τα αρχετυπικά σύμβολα της ανθρωπότητας.

Στην γευστική μας δοκιμή, που έλαβε χώρα στον χώρο του Arch Beer House, δοκιμάσαμε τις παρακάτω μπίρες από την Omnipollo:

  • Leon : Μία Golden ale στα 6,5% αλκοόλ, η οποία αποτελεί την πρώτη τους μπίρα που βγάλαν στο εμπόριο και είναι ζυθοποιημένη με μαγιά σαμπάνιας. Τα αρώματα και οι γεύσεις της είναι γεμάτα άνθη, φρούτα (βερύκοκκο και πορτοκάλι μας έβγαλε) και έχει μία πιπεράτη και ξηρή επίγευση. Ιδιαίτερα πολύπλοκη μπίρα και σίγουρα όχι η συνηθισμένη, βέλγικου τρόπου ζυθοποίησης, golden ale.
  • Onda: Pale Ale στα 5% αλκοόλ με λεμονί χρώμα και μέτριο αφρισμό. Στη μύτη βγάζει ξύσμα λεμονιού και γενικά ξινά φρούτα.Το μοτίβο συνεχίζεται και στο στόμα σαν να μασάς blueberries και λεμόνι αλλά χωρίς την ξινίλα του λεμονιού. Ελαφρύ σώμα και επίγευση μπλε βατόμουρου (Blueberry).
  • Mazarin: Pαle ale στα 5,6% αλκοόλ, θολή με χρυσαφένιο χρώμα. Αρώματα κίτρου, κωνοφόρων,γεύση εσπεριδοειδών και μάνγκο. Το χαρακτηριστικό της μπίρας, είναι το πυκνό της σώμα, ενισχυμένο λόγω της βρώμης. Η επίγευσή της είναι πικρή εσπεριδοειδών. Θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ως μία pale ale με σώμα imperial stout λόγω της βρώμης (oatmeal)
  • Zodiac: Μια ipa στα 6,2% αλκοόλ αρκετά ευκολόπιοτη και με στρογγυλεμένη πικράδα εσπεριδοειδών. Πίνεται με μεγάλες γουλιές.
  • Nebuchadnezzar: To όνομα του βασιλιά της Βαβυλώνας, Μέγα Ναβουχοδονόσορα Β', κοσμεί την ετικέτα της Imperial IPA της Omnipollo. Πρόκειται για μία Double IPA ή Imperial IPA, με αρώματα γλυκού του κουταλιού νεράντζι, καραμέλας και πορτοκαλιού, γεύσεις αντίστοιχες, γεμάτο σώμα και επίγευση που ξεκινάει γλυκά και μεταπίπτει σε πικρή με μεγάλη χρονική διάρκεια.
  • Omnipollo Magic Number 3,5% Pineapple Gose: Ο τίτλος τα λέει όλα. Θολή υποκίτρινη μπίρα με αρώματα ξινών φρούτων και ανανά. Στο στόμα είναι αρκετά πολύπλοκη και σου γεμίζει τους γευστικούς σου κάλυκες τόσο με την γεύση ανανά, τον αλμυρό της χαρακτήρα και την ξινή της γεύση, καθαρίζοντας σου όλες τις προηγούμενες γεύσεις που μπορεί να είχες έως τότε. Ως λάτρης των Sour Ales προσωπικά την αγάπησα.

Κατόπιν περάσαμε στην μικροζυθοποιία Tempel, από την Ουψάλα της Σουηδίας. Το συγκεκριμένο ζυθοποιείο, ιδρυθέν το 2015, φτιάχνει μόνο πειραματικά Sour ales, τα οποία ζυμώνει με βακτήρια, κυρίως γαλακτοβάκιλλους (Lactobacillus) και συνήθως με αυθόρμητη ζύμωση.

Όσον αφορά το γραφιστικό τους υπόβαθρο, είναι μυστικιστικό με ροπή προς τις μαύρες τέχνες. Οι ετικέτες τους είναι σαν να έχουν βγει από δίσκους black metal συγκροτημάτων. Εμείς δοκιμάσαμε την Merlot Barrel Aged εκδοχή της μπίρας τους Gehenna με 5,2% αλκοόλ. Gehenna είναι ο μετά θάνατον τόπος(κόλαση), που θα καούν οι αμαρτωλοί, καθώς επίσης είναι και Νορβηγικό black metal συγκρότημα, για όσους τους κίνησε την περιέργεια. Εμάς μας κίνησε την περιέργεια να δοκιμάσουμε την μπίρα.

Παρατηρήσαμε καλή ενανθράκωση και αφρισμό. Στη μύτη βγάζει ότι συνηθίζεται να βγάζει μία sour ale. Ξινόμηλο, ξίδι, λεμόνια και ρουστίκ αρώματα. Στο στόμα περίμενα κάτι ακραίο αλλά το βαρέλι στρογγύλεψε την οξύτητα της μπίρας και της έδωσε και ένα κρασικό ευκολόπιοτο χαρακτήρα που δεν περίμενα. Σίγουρα πίνεις και επόμενο μπουκάλι από την συγκεκριμένη sour ale.

Για το τέλος, αφήσαμε το ανερχόμενο Σουηδικό μικροζυθοποιείο Dugges. Η Dugges ιδρύθηκε το 2005, στο Landvetter, από τον Mikael Dugge Engstrom. Επηρεασμένος από τον αμερικάνικο τρόπο ζυθοποίησης φτιάχνει αρκετές πειραματικές pale ales και ipas με αμερικάνικους λυκίσκους, imperial stouts και sour ales. To 2007 η Dugges πήρε την συσκευαστική της μηχανή και ξεκίνησε να εμφιαλώνει μπουκάλια. Το 2012 επεκτάθηκε σε μεγαλύτερο χώρο και με πιο αυτοματοποιημένο εξοπλισμό ζυθοποίησης.

Εμείς δοκιμάσαμε 3 μπίρες από αυτό το ζυθοποιείο. Ξεκινήσαμε με την Tropic Thunder, μία sour fruit ale, σε συνεργασία με το ζυθοποιείο Stillwater artisanal. Αυτό που ακολούθησε δε μπορεί να περιγραφεί αν δεν το δοκιμάσει κάποιος. Η Tropic Thunder είναι μία sour ale στα 4,5% αλκοόλ, με προσθήκη mango, passionfruit και ροδάκινου. Στη μύτη είναι ακριβώς αυτό που γράφει στην ετικέτα και θυμίζει πολύ καλοκαιρινό κοκτέιλ. Στο στόμα όμως η μπίρα είναι ξινή και εκτός των παραπάνω φρούτων, βγάζει την οξύτητα και την γεύση του λεμονιού. 

Ακόμα πιο έντονη είναι η Tropic Sunrise με mango, ανανά και raspberry. Τα αρώματα των φρούτων είναι μεθυστικά και το στόμα έχει μια στρογγυλεμένη οξύτητα, λόγω της κάλυψης που δίνουν τα παραπάνω φρούτα. 

Για το τέλος αφήσαμε την Christmas Idjit! Εδώ έχουμε μία Imperial Stout, στα 9,5% αλκοόλ, στην ζυθοποίηση της οποίας έχει χρησιμοποιηθεί κάστανο, πιθανόν σε μορφή πουρέ. Μαύρη, γλυκιά, κολλώδης στο στόμα βγάζει στη σωστή θερμοκρασία δοκιμής Imperial Stouts, των 13-15 Βαθμών Kελσίου, καφέ εσπρέσο, κέικ πικρής σοκολάτας και στην επίγευση κάστανο. Αρκετά ιδιαίτερη και πολύπλοκη, αξίζει μία δοκιμή.

Όλες αυτές τις μπίρες, τις εισάγει η Cava Di Patsi από την Σουηδία, σε περιορισμένη ποσότητα και με εναλλαγή ετικετών, λόγω της φύσης των ζυθοποιείων. Τα batch τους είναι πειραματικά και limited οπότε όταν τις βρίσκετε και σας κάνουν το κλικ, αρπάξτε τες.

Ευχαριστούμε την μπιραρία Arch Beer House για τον χώρο δοκιμής και για την παρέα φυσικά, μιας και η γευσιγνωσία είναι ομαδικό άθλημα.

Μέχρι την επόμενη γευστική δοκιμή...Cheers!

Men In Ale.... We Drink....We Taste....We Brew....