Συνέντευξη με τον Export Manager της Fullers Johhny Gray@Beer Corner

Αυτό τον Ιανουάριο στα πλαίσια της προώθησης των προϊόντων της Fuller's, η εταιρεία Unibrau κάλεσε τον export manager της, Johnny Gray. Εμείς τον συναντήσαμε στο Beer Corner και του πήραμε μία μίνι συνέντευξη, με συνοδεία μπίρας φυσικά. 

Αφού γνωριστήκαμε πρώτα και ήπιαμε και ένα pint Fuller's τον ρωτήσαμε τα παρακάτω:

Μ.Ι.Α.(Men In Ale) : Η Fuller's παράγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων (γύρω στις 40 ετικέτες).Όλες αυτές οι ετικέτες τυγχάνουν της ίδιας αποδοχής στις χώρες που εξάγονται;

Johnny Gray:  Όχι ιδιαίτερα. Η κάθε χώρα έχει διαφορετική κουλτούρα στη μπίρα. Έτσι ορισμένες ετικέτες μπορεί να ταιριάζουν περισσότερο σε μια χώρα από μία άλλη. Ο μεγαλύτερος όγκος εξαγωγών μας γίνεται στη Σουηδία. Ο επόμενος στόχος μας είναι να πάρουμε μερίδιο από την αγορά της Γερμανίας, μιας και τώρα έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται και για μπίρες που δεν υπάγονται στο νόμο Rheinheitsgebot. Η Γερμανία είναι μία χώρα που μας ενδιαφέρει αρκετά εμπορικά.

Μ.Ι.Α. : Ποιες χώρες έχουν την Fuller's ως το πιο αγαπημένο τους brand;

Johnny Gray : Σίγουρα αυτές είναι η Σουηδία,Φινλανδία και γενικά Σκανδιναβία όπως και ο Καναδάς. Πριν από 50 χρόνια σχεδόν όλη την εξαγωγή μας, την απορροφούσαν οι Η.Π.Α.

Μ.Ι.Α. : Η Fuller's είναι ένα παραδοσιακό βρετανικό ζυθοποιείο. Όμως οι μπίρες μοντέρνων συνταγών  ζυθοποίησης (Craft Beers) κατακτούν τις αγορές, όπως οι αμερικάνικες Westcoast IPAs και οι Imperial Stouts. Έχετε κάποιο μελλοντικό πλάνο να παράγετε τέτοιες μπίρες ή θα συνεχίσετε με τα παραδοσιακά αγγλικά στυλ;

Johnny Gray : Στη Fuller's αυτό που σχεδιάζουμε να κάνουμε, είναι μία ετικέτα που λέγεται Montana Red σε βαρέλι. Πρόκειται για μία American Red Rye Ale με λυκίσκο Galaxy (σ.σ.Ακούγεται νόστιμη) και imperial malt. Φυσικά οι core range μπίρες μας θα παραμείνουν στο παραδοσιακό στυλ. 

Μ.Ι.Α. : Πoιo είναι το marketing plan της Fuller's για να πάρει μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα; Καταρχάς σας ενδιαφέρει η ελληνική αγορά;

Johnny Gray : Εννοείτε μας ενδιαφέρει μια αναπτυσσόμενη αγορά, όπως είναι η αγορά της Ελλάδος. Καταρχάς αυτό που θα προσπαθήσουμε, είναι να γνωρίσει ο κόσμος τις βασικές μας ετικέτες και να κάνουμε γνωστό το brand της Fuller's στην Ελλάδα. Για αυτό θα είμαστε και στην Ho.Re.Ca. στο περίπτερο της Unibrau και θα κάνουμε και κάποια tasting events πιο μετά. Επίσης προσπαθούμε να διεισδύσουμε στο χώρο των Supermarket.

Μ.Ι.Α.:Ποιες είναι οι τάσεις στις παμπ στην Αγγλία;

Johnny Gray : Στην Αγγλία οι παμπ έχουν αρχίσει και γίνονται περισσότερο οικογενειακές. Παλιά μετά την δουλειά ο κόσμος πήγαινε μόνο για να πιεί στις παμπ και να αποφορτιστεί από την δουλειά. Τώρα οι παμπ βάζουν μοντέρνο μενού και ο κόσμος βγαίνει με την οικογένεια  του για να περάσει καλά και όχι μόνο για να πιει μερικά pints. Μία καινούρια τάση στην Αγγλία είναι και οι Gastropub, που παντρεύουν την μοντέρνα κουζίνα με μπίρες από όλο τον κόσμο.

M.I.A.: Πως είναι τα πράγματα για το homebrewing στην Αγγλία;

Johnny Gray : Το Homebrewing έχει άνθηση στην Αγγλία αλλά δεν υπάρχουν πολλά μαγαζιά με υλικά homebrew να τα επισκεφθείς. Τα περισσότερα αν όχι όλα δουλεύουν ως e-shops. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι πολλοί homebrewers, αργότερα κάναν την δική τους μικροζυθοποιία. Είναι ένα χόμπυ που μπορεί να εξελιχθεί και ως επάγγελμα στην πορεία, αν βρεθούν και οι κατάλληλοι επενδυτές.

Μ.Ι.Α. : Johnny, ποια είναι η αγαπημένη σου παραδοσιακού τύπου ale (Εκτός Fuller's), και ποια η αγαπημένη σου craft μπίρα, από τα ταξίδια που έχεις κάνει σε όλο τον κόσμο;

Johhny Gray: Από παραδοσιακές ales μου αρέσει η Samuel Smith India Ale, ενώ από craft μπίρες μου αρέσουν πολύ οι μπίρες της Νορβηγικής Nøgne Ø.

Και κάπου εκεί τελείωσε η συνέντευξη μας, μιας κι ο Johnny έπρεπε να πάει στο ξενοδοχείο του και να ξεκουραστεί μετά από τόσες ώρες ταξίδι. 

Αν δεν έχετε γνωρίσει τις μπίρες της Fuller's ακόμα, μπορείτε να τις βρείτε για δοκιμή σε επιλεγμένες κάβες και επιλεγμένες pubs.

Men In Ale....We drink....We taste....We brew....