Οι φετινές τάσεις στην ελληνική αγορά και οι φόροι

Αναμφισβήτητα το 2016 η craft μπίρα στην Ελλάδα αρχίζει να κινείται, και αυτό βγαίνει προς τα έξω(sic). Η IPA είναι το holy grail της κάθε μικροζυθοποιΐας φέτος. Θα μπορούσαμε να πούμε σαν σύγκριση, ότι η αγορά θυμίζει την εποχή που το καταναλωτικό κοινό στρεφόταν από την lager προς την weiss κάποια χρόνια πριν.

Οι επιλογές αυτή την στιγμή είναι αρκετές και μπορούν να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή που μόνο σε μπίρες εισαγωγής στρεφόταν τα τελευταία χρόνια. 

Θέλουμε strong ale;Έχουμε τη Sknipa

 

Θέλουμε ipa με άρωμα και γεύση εσπεριδοειδών; Έχουμε Voreia ipa. 

Θέλουμε ipa με άρωμα και γεύση τροπικών φρούτων; Έχουμε Septem 8η Μέρα και Menace από Satyr Brews.(Info: Η Menace IPA χτύπησε πρωτιά στο ratebeer στην Ελλάδα σε 2 βδομάδες κυκλοφορίας και τα 20 βαρελάκια της βρασιάς καταναλώθηκαν σε περίοδο 5 ημερών)

 

Θέλουμε ipa με άρωμα και γεύση κωνοφόρων; Έχουμε Σόλο Ψακί και Septem Lava

Θέλουμε Imperial ipa; Έχουμε Σόλο Φουριάρη με 10%αλκοολ και 100 ibu πικράδας.

Θέλουμε session ipa; Έχουμε Saltimbango από Caravan Brewery και Σόλο hoppy summer.  

Το καλό όμως δεν είναι μόνο οι ipas. Είναι ότι επιτέλους βλέπουμε μικροζυθοποιεία να πειραματίζονται.

Η Siris έβγαλε σε συνεργασία με την ΣΕΖΕ την Voreia Smoked, η Σόλο εκτός από τις 6 βασικές τις μπίρες έχει ήδη ανακοινώσει τις seasonal μπίρες που θα βγάλει μέχρι και το 2017, η Πατραϊκή ζυθοποιία έβγαλε ipa και stout μετά την pils της, η Μικροζυθοποιΐα Θεσσαλίας μετά την Αργώ έβγαλε μια ipa με το εκρηκτικό όνομα Molotov και πάει λέγοντας. Επίσης βλέπουμε άτομα που είχαν ως hobby την ζυθοποίηση να ανοίγουν ζυθοποιείο και να πηγαίνουν πολύ καλά (βλέπε Sknipa) ή να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό άλλων ζυθοποιείων για κάποιες βρασιές (βλέπε gypsy brewing) όπως είναι η Satyr brews και η Caravan Brewery. 

Ακόμα συνέχεια ανοίγουν νέα μικροζυθοποιεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πρόσφατα παραδείγματα στη Δράμα η Johnie's Beer, η Lyra στα νομό Χανίων, στο Πύργο η Ηλειακή Ζυθοποιία, στη Κεφαλλονιά η Kefallonian Beer, στο Γύθειο μια καινούργια μικροζυθοποιία με lager ως πρώτη μπίρα, καθώς και στην Καρδίτσα η Στίλβη, στα Τρίκαλα η Ληθένια, στη Λάρισα η μικροζυθοποιΐα Θεσσαλίας με τις Θήτα, Ζήτα, Ωμέγα και έπονται ζυθοποιεία στη Πάρο, στη Φολέγανδρο, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε πολλά άλλα μέρη. Σίγουρα πάνω στον ειρμό της σκέψης μου ξεχνάω αρκετά ζυθοποιεία συγχωρέστε με.

Από την άλλη η ζήτηση για lager ακόμα είναι μεγάλη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ζεσταίνει ο καιρός, καθώς και η ζήτηση για μπίρες με μεγάλο αλκοολικό βαθμό, ειδικά στις ηλικίες 20-30 χρονών. Για αυτό το φαινόμενο ισχύει ότι όσο βαθαίνει η κρίση, ο καταναλωτής προτιμά να δώσει τα λίγα λεφτά που έχει για να κάνει πιο εύκολα "κεφάλι"με μία υψηλόβαθμη αλκοολικά μπίρα. Εμείς από την άλλη στο men in ale, ειδικά το καλοκαίρι, είμαστε λάτρεις των session μπιρών, που έχουν χαρακτήρα, αρώματα και γεύση χωρίς το πολύ αλκοόλ. Εκτός φυσικά από τις Imperial Stouts που τις λατρεύουμε όλες τις εποχές του χρόνου. (Βλέπε την εκδήλωση που κάναμε Brewdog Massive ABV Tasting). 

Παρόλα αυτά, εγώ σαν Δημήτρης Λαδόπουλος, βλέπω ότι το καταναλωτικό κοινό έχει αρχίσει να αναζητά μπίρες με χαρακτήρα σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι παλιότερα. Επίσης έχει αρχίσει να ξεχωρίζει τα είδη της μπίρας και να εμπλουτίζει την γεύση του (ισχύει και για το φαγητό που μπορεί να βρει κάποιος σε μια μπιραρία) και τέλος βλέπω μια αυξητική τάση προς τις μπίρες ελληνικών μικροζυθοποιείων. Η κατανάλωση ελληνικής μπίρας γενικά αυξάνεται σε σχέση με τις εισαγόμενες. (Βοήθησαν και τα capital controls για αυτό). 

Και επειδή οτιδήποτε πάει καλά στην Ελλάδα πρέπει να φορολογείται περισσότερο, ειδικά μετά τα μνημόνια, έρχεται η κυβέρνηση και βάζει επιπλέον φόρο στην μπίρα λίγο πριν το καλοκαίρι που συνήθως αυξάνεται η κατανάλωση. Όοοοχι το 2018 που ήταν να γίνει αρχικά αλλά από 1-6-2016! Άμεσα!

 

Αυτό φυσικά είναι λογικό μιας και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ποτέ σχεδιασμός σε κάτι και οι φόροι μπαίνουν σα να ρίχνεις ασσόδυο στο τάβλι. Κατά τύχη δηλαδή. Και σαν τιμωρία επειδή κάτι πάει καλά. 

Φυσικά το κράτος θα κάνει μια αρχική είσπραξη το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου, αλλά μακροπρόθεσμα και αν συνεχίσουν να πέφτουν οι φόροι βροχή αρκετές μικροζυθοποιΐες δε θα αντέξουν λόγω των φόρων και των χαμηλότερων πωλήσεων, και είτε θα κλείσουν είτε στην καλύτερη περίπτωση θα αλλάξουν έδρα και χώρα.

Σίγουρα τα πράγματα φαντάζουν απαισιόδοξα για το μέλλον, όχι μόνο του κλάδου της μπίρας αλλά γενικά για το επιχειρείν στην Ελλάδα. Η υψηλή φορολόγηση δεν βοηθάει ούτε τα έσοδα του κράτους, ούτε την επιχειρηματικότητα. Για παράδειγμα η Ρουμανία έχει κάνει ρεκόρ εσόδων σα χώρα φέτος γιατί έχει σταθερά χαμηλή φορολογία εδώ και κάποια χρόνια. Και η βιομηχανία της αυξάνεται, και οι επιχειρήσεις της αυξάνονται, και τα έσοδά της αυξάνονται, και οι φόροι της είναι χαμηλοί και τους πληρώνουν όλοι, και ανάπτυξη έχει, και μίκρυνε το δημόσιο τομέα της... Γιατί; Γιατί είχε πρόγραμμα, κάτι που εμείς δεν έχουμε.

Ας ελπίσουμε να το καταλάβουν στην πορεία οι πολιτικοί μας, γιατί στο τέλος θα μείνουν σε μια χώρα χωρίς οικονομικό περιβάλλον. Οικονομικοί αναλυτές δεν είμαστε αλλά δε γίνεται να συνεχίσει αυτή η κατάσταση με την υπέρμετρη φορολόγηση των πάντων. Τέλος όταν ένας κλάδος πάει να κάνει το κλικ για να ξεπεταχτεί, βοήθα τον, μη τον τιμωρείς. Η καλή μπίρα είναι ανθρώπινο δικαίωμα όπως λέει και ο Kjetil Jikiun της Σόλο, ας την βοηθήσουμε να αναπτυχθεί.