Craft μπίρα σε κουτάκι; Yes we can!

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε την άνοδο των πωλήσεων της craft μπίρας. Παράλληλα παρακολουθούμε και την άνοδο της craft μπίρας, που είναι συσκευασμένη σε κουτάκι. Το παραπάνω trend ξεκίνησε από την Αμερική φυσικά και εξαπλώνεται σε όλες τις Ηπείρους. Σε αυτό συντέλεσαν καταρχάς, οι κινητές μονάδες εγκυτίωσης που κυκλοφορούν από ζυθοποιείο σε ζυθοποιείο, τα τελευταία χρόνια 4-5 χρόνια, και συσκευάζουν craft μπίρα. Πρόκειται για μονάδες μηχανημάτων εγκυτίωσης, που μπορούν να μεταφερθούν οπουδήποτε και να "κουμπώσουν" σε μια δεξαμενή ωρίμανσης μπίρας μέσα σε μια ώρα, να συσκευάσουν σε κουτάκια όλη τη δεξαμενή σε χρόνο μίας βάρδιας, και να πλυθούν, να αποσυναρμολογηθούν και να ξαναφορτωθούν στο φορτηγό που την μεταφέρει σε περίπου 2 ώρες μετά το πέρας της συσκευασίας.

Ωστόσο, το κίνημα των hipster της Αμερικής ήταν που έκανε δημοφιλές την craft μπίρα σε κουτάκι. Προφανώς το κουτάκι είναι μία συσκευασία που θυμίζει πιο παλιές εποχές στην ιστορία της Αμερικής. Ίσως σε ορισμένους hipsters να θύμιζε τον πατέρα ή τον παππού τους που έπιναν από το τενεκεδένιο κουτάκι πριν από 45 χρόνια. Έτσι δεν άργησε να γίνει μόδα τo κουτάκι craft μπίρας ανάμεσά τους και να διαδοθεί και στη συνείδηση των υπολοίπων craft drinkers ότι είναι ένα ασφαλές μέσο συσκευασίας, για την αγαπημένη τους μπίρα.

Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο, λόγω των πολλών αστικών μύθων που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Υπάρχει ακόμα η νοοτροπία ότι μόνο οι μπίρες του περιπτέρου, όπως συνηθίζεται να λέγεται, κυκλοφορούν σε αυτό το format. Επίσης οι μπίρες που είναι σε αλουμινένιο κουτάκι έχουν μεταλλική γεύση. Τέλος τα κουτάκια μπίρας είναι για τα πανηγύρια! Το τρίπτυχο κλαρίνο, πλαστικές άσπρες καρέκλες, κοψίδια δένει αρμονικά με τοίχους φτιαγμένους από κουτάκια μπίρας πάνω στο τραπέζι. Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως νομίζουμε;

Κατηγορηματικά όχι. Ίσα ίσα που ισχύει το αντίθετο από ότι πιστεύουμε. Το καλύτερο "ρούχο"της craft μπίρας είναι το κουτί αλουμινίου, ειδικά των πιο hoppy. Αυτό συμβαίνει γιατί κρατάει την μπίρα στο απόλυτο σκοτάδι, οπότε ο φωτοευαίσθητος λυκίσκος δεν επηρεάζεται από το φως. Επίσης, κλείνει πιο ερμητικά από το μπουκάλι οπότε οι αναερόβιες συνθήκες και η φρεσκάδα διατηρούνται. Όλο αυτό δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να συσκευαστεί μια craft μπίρα. 

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η μπίρα σε κουτάκι παγώνει πιο γρήγορα από το μπουκάλι, οπότε το σερβίρισμά της είναι πιο άμεσο. Τέλος είναι ένα βολικό και ανακυκλώσιμο προϊόν. Για παράδειγμα, περπατάτε στο κέντρο της Αθήνας καλοκαίρι με ιδιαίτερη ζέστη. Κάποια στιγμή θέλετε να πάρετε μπίρες για να ξεδιψάσετε αλλά θέλετε και μερικές για το σπίτι. Τι είναι προτιμότερο, να κουβαλάτε 6 κουτάκια που θα τα βάλετε στη τσάντα σας ή 6 μπουκάλια; Αφήστε που μπορεί να χτυπήσετε τα μπουκάλια πουθενά και να σπάσουν. Σε κάποια άλλη στιγμή μπορεί να θέλετε να απολαύσετε τη μπίρα σας σε ένα ειδυλλιακό τοπίο που βρεθήκατε ξαφνικά. Αν έχετε κουτάκι απλά το ανοίγετε και πίνετε. Αν έχετε μπουκάλι ψάχνετε για ανοιχτήρι ή αν δεν έχετε, για κάτι αιχμηρό που θα κάνει την ίδια δουλειά. (βλέπε αναπτήρα, άκρη κουταλιού, πηρούνι, άκρη τραπεζιού, κλειδιά, κεφάλι. Το τελευταίο μη το δοκιμάσετε, πονάει!) 

Τώρα όσον αφορά την φοβία που έχουν ορισμένοι ότι το κουτί αλουμινίου μπορεί να προσδώσει μεταλλική γεύση στη μπίρα (σαν να γλείφουμε πεντάλεπτο του ευρώ ή πόλους μπαταρίας!), δεν υπάρχει τέτοια εκδοχή. Πριν από 45 χρόνια που τα κουτάκια ήταν τενεκεδένια ή από ατσάλι μπορεί να συνέβαινε αυτό, αλλά τώρα το αλουμινένιο κουτάκι, είναι ουσιαστικά ένα laminate, όπως λέμε εμείς οι Τεχνολόγοι Τροφίμων, δηλαδή ένα υλικό με διάφορες επιστρώσεις η μία πάνω από την άλλη. Μία επίστρωση από όλες αυτές είναι και ένα πολυμερές με βάση το νερό που εξαλείφει τον κίνδυνο να περάσει κάτι μεταλλικό στη μπίρα.

Εμπορικά μιλώντας, το κουτάκι  βοήθησε αρκετές Αμερικάνικες craft εταιρείες να προωθήσουν τα προϊόντα τους και σε αγορές που δεν μπορούσαν, γιατί σαν πιο ελαφρύ μέσο συσκευασίας μπορεί να μεταφερθεί πιο εύκολα. Για παράδειγμα αν σε μια ευρωπαλέτα χωράνε 72 κιβώτια με 24 μπουκάλια των 330 ml,  σε κουτάκια χωράνε 100 κιβώτια των 24 με 330 ml μπίρα. Αυτό μειώνει το κόστος μεταφοράς. Κακά τα ψέματα η craft μπίρα είναι πιο ακριβή από τη φύση της, οπότε μειώνοντας το κόστος μεταφοράς μειώνεται και η τιμή της και διατηρεί με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες την ποιότητά της. Για αυτό και βλέπουμε όλες τις trendy ζυθοποιίες του εξωτερικού, που φτιάχνουν για παράδειγμα New England IPAs, να συσκευάζουν τη μπίρα τους μόνο σε κουτάκια. 

Επίσης το καλό είναι ότι βλέπουμε σε μαγαζιά που φημίζονται για την πρωτοπορία τους στην craft μπίρα στην Αθήνα, το κόσμο να αγκαλιάζει το κουτάκι και να το προτιμά πολλές φορές από τη φιάλη. (Πόσες Αlchemist, Τree house, Τrillium δοκιμάσατε φέτος και πόσες Brewdog Elvis Juice;)

Τέλος, εμείς στο Men In Ale θεωρούμε ότι το κουτάκι είναι το μέλλον και μακάρι να δούμε την ίδια αποδοχή που απολαμβάνει το μπουκάλι στις μέρες μας στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, τόσο σε design όσο και σε χρηστικότητα. Τυχεροί θα είναι τα επόμενα χρόνια όσοι μικροζυθοποιοί στην Ελλάδα, συσκευάζουν σε κουτάκια. 

Μέχρι το επόμενο άρθρο....Cheers!(από κουτάκι)

Men In Ale.... We Drink.... We Brew.... We Taste....