Δύο διαφορετικές οπτικές για ένα διαγωνισμό σπιτικής μπίρας

Φυσικά μιλάμε για τον 1ο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης του συλλόγου των ελλήνων homebrewers(ΣΕΖΕ) και του μικροζυθοποιείου Siris που βγάζει την σειρά Voreia Beer. Από την μεριά μου ως κριτής (Δημήτρης Λαδόπουλος) ίσως είδα πολλά περισσότερα από ότι θα έβλεπα αν ήμουν διαγωνιζόμενος, όπως ήταν ο Νίκος Κοχύλης.

Για μένα ο διαγωνισμός ξεκίνησε από τις 9 το πρωί Σαββάτου της 5ης μέρας του Δεκέμβρη, στο ΤΕΙ Αθήνας. Γνωστοί και φίλοι είχαν διάφορους ρόλους για να συντελεστεί ο διαγωνισμός σωστά και επαγγελματικά όπως έπρεπε. Άλλοι ως διοργανωτές, άλλοι ως κριτές, όλοι συνετέλεσαν λίγο πολύ στην επίτευξη του στόχου, που ήταν να βγουν τα 10 δείγματα από τα 49, τα οποία θα διαγωνίζονταν για την πρώτη θέση την επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τα δείγματα και πως βαθμολογήθηκαν, έχω να πω ότι ως homebrewers έχουμε πάντα στο μυαλό μας τους αντίστοιχους διαγωνισμούς του εξωτερικού. Συγκεκριμένα τους διαγωνισμούς του BJCP. Έτσι, ακολουθήσαμε τα πρότυπα των διαγωνισμών που διοργανώνει αυτός ο οργανισμός.

Κάθε δείγμα είχε το δικό του BJCP Scoresheet, στο οποίο σημειώναμε τις παρατηρήσεις μας, που είχαν να κάνουν με την εμφάνιση του δείγματος, το άρωμα του, τη γεύση και την γενική εντύπωση που αποκομίζαμε κατά την γευσιγνωσία του. Επίσης συνοδευόταν και από ένα χαρτί που έγραφε όλα τα off flavours, το οποίο σε περίπτωση ύπαρξης τους, το επισυνάπταμε όταν παραδίδαμε το χαρτί της γευσιγνωσίας. Οι κριτές ήμασταν χωρισμένοι σε 5 τριάδες και δοκιμάσαμε από 10 δείγματα, εκτός από μια ομάδα που δοκίμασε 9. Οι δύο καλύτερες στη βαθμολογία από κάθε ομάδα προκρίνονταν στη τελική δεκάδα.Η κλίμακα της βαθμολογίας ήταν από 0 εως 50. Όταν υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στους κριτές της ίδιας ομάδας (πάνω από 7 βαθμούς), απευθυνόμασταν στον επικεφαλής κριτή για να πάρουμε την γνώμη του.

Όσον αφορά εμένα, το κάθε δείγμα προσπάθησα να το κρίνω σύμφωνα με το πρότυπο του στυλ μπίρας, της Smoked Amber Ale. Τα δείγματα που βαθμολογούσα με μεγαλύτερη βαθμολογία  ήταν αυτά που καταλάβαινες την βασική μπίρα, δηλαδή την american amber ale(19A, BJCP Guidelines), τόσο χρωματικά όσο και αρωματικά/γευστικά, δηλαδή να βγαίνει ο καραμελένιος χαρακτήρας της μπίρας και σε περίπτωση πιο hoppy δειγμάτων, να μην τον καπελώνει και δημιουργεί αντίθετο αποτέλεσμα. Μετά κοίταζα να καταλαβαίνω την καπνιστή βύνη καταρχάς και να δένει ωραία με την βασική μπίρα, βγάζοντας μια ευχάριστη επίγευση στο τέλος.

Την ίδια τακτική ακολούθησα και την επόμενη μέρα, μιας και είχα την τιμή η ΣΕΖΕ να με επιλέξει για το τελικό πάνελ, μαζί με τους κυρίους Ταταρίδη, Κανελλακόπουλο, Kins και Μουταφτσή. Οι τρεις πρώτες μπίρες ήταν πολύ καλοφτιαγμένες από homebrewers που ηταν έμπειροι και είχαν πιάσει το νόημα της μπίρας που ζήταγε ο διαγωνισμός. Η μπίρα των Αρχοντάκη/Καζαμία κέρδισε όλους τους κριτές διότι έπεφτε ακριβώς στο οριζόμενο στυλ του διαγωνισμού. Πολλά συγχαρητήρια να δώσω τόσο στους νικητές, όσο και όλα τα παιδιά που στείλανε την συνταγή τους σε αυτό το διαγωνισμό. 

Από την μεριά μου ως Man In Ale έχω να πω : Keep homebrewing because we taste....

Από την οπτική του Νίκου

Για μένα η προετοιμασία ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη, ίσως υπερβολικά νωρίς. Είχα έτοιμα τα υλικά της συνταγής από το Ale Box αλλά τότε ήταν που μεσολάβησε η απόφαση για την εκδήλωση για το Halloween που έγινε στην Local και στην συνταγή προστέθηκαν 4 κιλά από κολοκύθα που είχε αγοραστεί έξω από το Μεσολόγγι επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Με αυτό τον τρόπο προέκυψε η καπνιστή pumpkin ale. Έτσι η συνταγή ξανασχεδιάστηκε. Μετά από περισσότερο διάβασμα του στυλ "american amber ale" με προσθήκη του καπνιστού χαρακτήρα, έγιναν μικροτροποποιήσεις ξανά στην συνταγή. Έτσι φτάσαμε στην μέρα της ζυθοποίησης. Η προσθήκη της τελευταίας στιγμής ήταν μια μικρή ποσότητα βύνης καπνισμένης σε τύρφη, η οποία είναι αυτή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ουίσκι. Η μυρωδιά της είναι πολύ έντονη και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί. Έντονη μυρωδιά σαν από καμένο λάστιχο ή πλαστικό, αλλά με ωραία κάπνα στην γεύση. Η ζύμωση κράτησε μερικές μέρες και εμβαρελώθηκε σε cornelius keg για ενανθράκωση σε χαμηλή θερμοκρασία. Μια δοκιμαστική εμφιάλωση προέκυψε με χαμηλή ενανθράκωση, οπότε τα τελικά μπουκάλια εμφιαλώθηκαν λίγες μέρες αργότερα. Η παράδοση έγινε στο ΤΕΙ Αθηνών, βάσει των οδηγιών του συλλόγου, στην Μαρία Κριθαρά φοιτήτρια του ΤΕΙ, της οποίας η βοήθεια για τον διαγωνισμό ήταν σημαντική, σε όλες τις φάσεις.

Η μέρα των προκριματικών έφτασε. Το ραντεβού των κριτών ήταν το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στις 9 το πρωί οπότε αποφάσισα να πάω και εγώ για τυχόν βοήθεια και να δω τον Δημήτρη που ήταν στο πάνελ των κριτών. Όταν έφτασα βρισκόντουσαν στην φάση του καλιμπραρίσματος των βαθμολογιών μεταξύ των κριτών. Βοήθεια τελικά χρειάστηκε μόνο για την εμφιάλωση του κρασιού που παράγει το ΤΕΙ, οπότε το πρωινό πέρασε εμφιαλώνοντας μοσχοφίλερο με τους φοιτητές, το οποίο ήταν μια ιδιαίτερα διασκεδαστική εμπειρία.

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου η εκδήλωση ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα, τα stands των χορηγών ήταν στημένα και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία της βαθμολόγησης των 10 που είχαν προκριθεί στον τελικό από την διαδικασία του Σαββάτου, μέσα στους οποίους βρισκόμουν και εγώ. Μεταξύ δοκιμών σπιτικής μπύρας και πιροσκί υπήρξε η κλασσική ζυθοκουβέντα με τους homebrewers που είχαν καταφτάσει και από μακριά (Βόλο, Πάτρα) αποκλειστικά για την εκδήλωση.  

Φτάσαμε στην ώρα της ανακήρυξης των νικητών. Τρίτη θέση.... εγώ....Χαμόγελο, μικρή αμηχανία...και ανέβηκα να παραλάβω το μετάλλιο. Δεύτερη θέση, Λευτέρης Μεσημέρης, φίλος και εκπληκτικός ζυθοποιός από την Κερκυρα και πρώτοι το ντουέτο του Αντώνη Αρχοντάκη και του Γιώργου Καζαμία οι οποίοι θα λάβουν το χρηματικό βραβείο και η μπύρα τους θα ζυθοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Siris, στις Σέρρες.

Το επίπεδο της διαδικασίας του διαγωνισμού ήταν αντάξιο διαγωνισμών του εξωτερικού και παρά το γεγονός ότι βελτιώσεις είναι πάντα αναγκαίες, το αποτέλεσμα για πρώτο διαγωνισμό του συλλόγου ήταν εξαιρετικό. Αναμένουμε και νέες παρόμοιες δράσεις από τον σύλλογο αλλά και από όλους τους φορείς που αγαπούν την καλή μπύρα και την παραγωγή της.

Men in Ale, we drink, we taste, we brew