Αλχημιστής Honey Dubbel Christmas Ale

Στις 23 Οκτωβρίου στον εξωτερικό χώρο του Αλχημιστή στην Πετρούπολη...

ζυθοποιήσαμε μια μπίρα. Οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να παγώνουν από εδώ και στο εξής και κατευθυνόμαστε προς τις γιορτές των Χριστουγέννων σιγά σιγά. Οπότε δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε και πολύ. Ήταν επιτακτική ανάγκη να φτιάξουμε μία μπίρα που θα ζεστάνει τους θαμώνες του Αλχημιστή, τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Έπειτα από συνεννόηση με τους κύριους Λούντο Νίκο και Αλέξανδρο, που έχουν το πιο hot μαγαζί αυτή τη στιγμή στην Πετρούπολη, αποφασίσαμε να κάνουμε μία Abbey Style Dubbel με μέλι γύρω στο 7% με 8% αλκοόλ. 

 

Έτσι λοιπόν πήραμε τον εξοπλισμό μας και ανεβήκαμε Πετρούπολη. 60 λίτρα μπίρας, 7%με 8% αλκοόλ και biab, σημαίνει ένα πράγμα...Βύνη....Πολύ βύνη....Η οποία πρέπει να μπεί σε σάκο Biab και να στραγγιχθεί στο τέλος του mashing. Εδώ να πούμε ότι τα αρχικά Biab σημαίνουν Brew In A Bag και είναι ο πιο απλός τρόπος να κάνεις ζυθοποίηση με τη μέθοδο All Grain. 

16 κιλά βύνης λοιπόν μπήκαν στο mashing (σακχαροποίηση της μπίρας) στους 67 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα. Μετά το πέρας αυτού του σταδίου, σηκώσαμε τον σάκο με την βύνη, που τώρα πια είχε το διπλάσιο βάρος λόγω της προσρόφησης του νερού. Η μέση μας το ξέρει πόσο βαρύς είχε γίνει ο σάκος, αλλά τελικά με τη βοήθεια όλων των παρευρισκόμενων τα καταφέραμε. Στραγγίξαμε το σάκο και ανάψαμε το γκάζι για να πάμε στο βρασμό.

Μόλις διαλύθηκε το hot break (η πήξη των πρωτεϊνών του διαλύματος λόγω έντονου βρασμού), ο Αλέξανδρος έριξε τον λυκίσκο. Σε τέτοιου τύπου μπίρες, ο λυκίσκος παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι βύνες και τα σάκχαρα που θα χρησιμοποιηθούν. Εμείς λοιπόν διαλύσαμε προς το τέλος του βρασμού 1 κιλό Dark Candi Sugar (καραμελωμένη ζάχαρη), μισό κιλό ζαχαρόπαστα Dark Brown Sugar και ρίξαμε και 1 κιλό μέλι. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ πηχτό γλεύκος, το οποίο μπήκε σε 3 δοχεία και πήγε στον χώρο ζύμωσης. Μετά από 2 βδομάδες που γράφονται αυτές οι γραμμές, η μπίρα έχει τελειώσει την ζύμωσή της σε πρώτη φάση. Σε λίγο χρονικό διάστημα θα μπει σε kegs, θα παγώσει και θα ενανθρακωθεί. 

 Ξεδίψάμε με Kopparberg

Ξεδίψάμε με Kopparberg

Εσείς θα την απολαύσετε στα taps του Αλχημιστή κάποια στιγμή μέσα στο Δεκέμβρη. Θα είμαστε και εμείς εκεί και θα χαρούμε να περάσετε να μας πείτε ένα γεια και αν σας αρέσει η μπίρα. Μέχρι τότε μπορείτε να πηγαίνετε στον Αλχημιστή Beer Food Coffee στη Πετρούπολη, στην 25ης Μαρτίου στο νούμερο 130, να κάνετε προπόνηση μέχρι το ματς με τις Honey Dubbel, διαλέγοντας ανάμεσα σε πληθώρα επιλογών σε μπίρες Draught αλλά και φιάλες. 

Μέχρι να τα ξαναπούμε.... Cheers!  

Men in ale.... We drink.... we taste.... we brew....