Small Batch Brewdog Tasting @Alcohole 8 Feb

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 18:00 παρέα με το Sorry Mom Liquor store, θα κάνουμε άλλο ένα πολύ δυνατό tasting.Τις πόρτες μας μέσα στο καταχείμωνο θα ανοιξει και πάλι το γνωστό στέκι Alcohole στην Αγία Παρασκευή (Ελβετίας 21), με μία σειρά 6 μοναδικών μπυρών της Brewdog

Oι μαύρες κι άραχνες επετειακές imperial stout Dog B 15,1% - 2013, Dog C 15,1% -2014, Dog D 16,1% - 2015, Dog E 16,1% - 2016, Paradox Compass Box παλαιωμένες σε βαρέλια ουίσκι Compass Box great King Street και οι Paradox Islay παλαιωμένες σε βαρέλια Islay.

Όπως συνήθως θα δοκιμάσουμε αυτές τις μοναδικές, μικρής παραγωγής μπύρες παράλληλα με βέλγικες πραλίνες Leonidas προσφορά του καταστήματος Leonidas Φλοίσβου και θα τις περιγράψουμε μαζί σας, απολαμβάνοντας τις.

Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email men.in.ale.2015@gmail.com, και στον λογαριασμό facebook των Men in Ale καθώς και σε προσωπικό μήνυμα. (Δημήτρης Λαδόπουλος, Νίκος Κοχύλης)

La Trappe tasting στο Sorry Mom Liquor Store

Ενώ η ελληνική σκηνή της craft μπύρας γιγαντώνεται, έχουμε πολύ συχνά την ευκαιρία να δοκιμάζουμε προιόντα μοντέρνας ζυθοποίησης. Ενδιαφέρουσες ετικέτες και συνταγές βρίσκονται πλέων με κάποια σχετική ευκολία στην ελληνική αγορά. Στα θεμέλια όμως της ποιοτικής ζυθοποίησης συνέβαλαν δραματικά κεντροευρωπαικά σχολεία ζυθοποίησης όπως αυτά των μοναστηριών. Ένα εκ των κορυφαίων αυτών, η La Trappe Trappist. Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 5:30 μ.μ. - 7:30 μ.μ το Sorry Mom Liquor Store μας προσκαλεί, όχι μόνο να δοκιμάσουμε, καθώς όλοι μας γνωρίζουμε τα προιόντα της, αλλά περισσότερο να αναλύσουμε πέντε μπύρες της.

*Περιορισμένος αριθμός επισκεπτών. Ενημερώστε για την συμμετοχή σας. Θα τηρηθει σειρα προτεραιοτητας.

Διοργάνωση: Sorry Mom Liquor StoreMen in AleDeals sa

Ζυθογνωσία 2016

Φέτος για μένα και το Νίκο, η Ζυθογνωσία δεν ήταν μόνο διασκέδαση και δοκιμές, αλλά είχε πραγματικό επαγγελματικό ενδιαφέρον. Η Cava Di Patsi, η εταιρεία στην οποία δουλεύω, είχε τον δικό της χώρο στην έκθεση Ζυθογνωσία μαζί με το Alebox, το homebrew shop του Νίκου. Έτσι ο καθένας από το πόστο του είδε την έκθεση με διαφορετική οπτική, αλλά με την ίδια αντίληψη του πράγματος. 

Η έκθεση έλαβε χώρα στο Ζάππειο, ο οποίος είναι ένας χώρος που αναδεικνύει τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Και φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο ο κόσμος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ας πούμε λίγα λόγια όμως, για το concept της έκθεσης. Αφορά κυρίως ελληνικά μικροζυθοποιεία αλλά τελικά όπως βλέπουμε κάθε χρόνο έχει και τις πολυεθνικές στο χώρο του. Την έκθεση μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας, και δεν είναι μόνο για επαγγελματίες όπως στη HORECA για παράδειγμα. Πληρώνοντας ένα αντίτιμο των 10 ευρώ στην είσοδο, ο καθένας που ήθελε να μπεί στην έκθεση, έπαιρνε ένα ποτήρι γευσιγνωσίας και ξεκίναγε τις δοκιμές και με όση ποσότητα ήθελε. Επίσης, έγιναν και κάποια θεματικά σεμινάρια πάνω στη γευσιγνωσία της μπίρας. 

Στην έκθεση συναντήσαμε εταιρείες όπως, η ΕΖΑ με τις γνωστές ετικέτες τους καθώς και τις Odyssey Red και White, o Καρούλιας με κλασσικά πράγματα όπως Paulaner, Pilsner Urquell καθώς και την Septem που είχε μόνη της περίπτερο, τη Unibrau με Hobgoblin και Fuller's και Αθηνέο με μια Hoppy Lager με ευγενείς λυκίσκους. Φυσικά, ήταν και η ΣΕΖΕ με δικές της homebrew μπίρες που αναδεικνύουν το ταλέντο των απανταχού οικοζυθοποιών.

Στη δίπλα αίθουσα παιζόταν όλο το παιχνίδι της έκθεσης. Σε ένα μεγάλο περίπτερο ήταν η μικροζυθοποιία Σαντορίνης με τις γνωστές ετικέτες της Red, Yellow, Crazy και White Donkey. Παραδίπλα ήταν η Deals, με την Voreia και απέναντί της, η Elixis Brewery με Marea, Delphi. Λίγο πιο δίπλα ήταν οι κλασικές της μπίρες, όπως Weihenstephan, Anchor που τις παρουσίαζε ο φίλος μας από την Ολλανδία Ryan Lowe.

Στη συνέχεια, ήταν η ζυθοποιία από τη Σπάρτη με τις Sparta Lager, Pale Ale και IPA. Περίπτερο είχε και η Οινόλυσις με τις μαγιές Fermentis της εταιρείας Lesaffre και το Homebrew Shop Beer & Deli. Δίπλα ακριβώς ήταν η εταιρεία Μασοκώστας με κλασικές μπίρες, αλλά και μπίρες από τα μικροζυθοποιεία Χίου και Πάτρας. Ξεχωρίσαμε την Πατραϊκή IPA και την Chios House Ale και Robust Porter. Φυσικά υπήρχαν και οι Warsteiner, San Miguel, Konig Ludwig, Brewdog σε βαρέλι. 

Για το τέλος, αφήσαμε τα δικά μας περίπτερα. Την αρχή έκανε η Ηλειακή ζυθοποιία που μας παρουσίασε μία pale ale στα 8% αλκοόλ, χωρίς όμως να είναι έτοιμη 100% η ζύμωσή της και φυσικά την pils της, Olympica Magna. Παραδίπλα ήταν ο 100% Men In Ale, Νίκος Κοχύλης, με το περίπτερο του AleBox, που προσέλκυε πολύ κόσμο που ήθελε να μάθει να φτιάχνει μπίρα στο σπίτι του. Μαζί του ήταν η ζυθοποιία Sknipa από την Θεσσαλονίκη που σέρβιρε στον κόσμο την Strong Ale της, αλλά και την νέα τους μπίρα Sknipa Lady, μία Saison με προσθήκη μελιού.

Εγώ στεκόμουν κυρίως στο περίπτερο που ήταν οι αποκλειστικές μας μπίρες, Στάλα, Dark Crops, Molotov, Στίλβη, ενώ δίπλα μας ακριβώς ήταν η Σόλο με την Χάρμα που σέρβιραν τις μπίρες τους on tap. 

Ο κόσμος φέτος έδειξε αρκετό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μπίρες μικροζυθοποιΐων. Αυτές που ξεχώρισαν ήταν η Σόλο Gose (μπίρα με προσθήκη καλλιέργειας γαλακτοβάκκιλων, κόλιανδρο και αλάτι από τα Σφακιά) και Σόλο Σκοτίδι (μία από τις καλύτερες Imperial Stout της αγοράς και δε το λέω μόνο εγώ αυτό). Την παράσταση έκλεψε πάντως, η μπίρα του φίλου μας Βασίλη Σέγκου, Dark Crops IPA. Κάποιος είπε ότι είναι η πρώτη ελληνική IPA, που χτυπάει στα ίσια αντίστοιχες αμερικάνικες. (παρένθεση: Εμείς πιστεύουμε ότι έχει για πλάκα αρκετές αμερικάνικες, γιατί έχει το πλεονέκτημα της φρεσκάδας. HINT: Το σωστό είναι οι IPA να πίνοντε όσο πιο φρέσκιες γίνεται από την εμφιάλωση ή εμβαρέλωσή τους, γιατί τα αρώματα και η πικράδα του λυκίσκου φθίνει με την πάροδο του χρόνου) 

Επίσης η Sknipa εντυπωσίασε αρκετά, τόσο με την strong ale όσο και με την saison με το μέλι, ιδιαίτερα τον γυναικείο πληθυσμό.  

Στο μείον της έκθεσης ήταν το φαγητό, όχι γιατί δεν ήταν καλό, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά το να περιμένεις 45 λεπτά στην ουρά για να πάρεις 1 burger, γιατί είχε μόνο ένα χώρο εστίασης, το Food Mafia, ήταν σκληρό, ειδικά για οικογένειες με παιδιά, όσο και για τα άτομα που δούλευαν στην έκθεση. Πολλοί δεν άντεχαν (όπως κι εγώ) και πήγαιναν δίπλα στην Αίγλη Ζαππείου για φαγητό που σερβιριζόταν στο 10λεπτο.

Η Ζυθογνωσία είχε ενδιαφέρον αρκετό για κόσμο που πρώτη φορά ερχόταν σε επαφή με μπίρες μικροζυθοποιείων. Για τα beer geeks, νομίζω ότι δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτή η έκθεση δε τους άγγιξε. Μακάρι, στα επόμενα χρόνια να γίνει κάτι πιο ξεχωριστό που να αγκαλιάζει και αυτό τον κόσμο που ψάχνεται στη μπίρα και ζητάει το κάτι παραπάνω, είτε αυτή η έκθεση λέγεται ζυθογνωσία είτε κάτι άλλο.  

Στη συνέχεια παραθέτουμε υλικό από την έκθεση.  

 Μέχρι την επόμενη φορά.... cheers! 

Men In Ale.... We Drink.... We Taste.... We Brew....  

Halloween 2016

-Η δικιά μου μπίρα είναι η καλύτερη....

-Όχι η δικιά μου είναι η καλύτερη...

-Όχι η δικιά μου....

Επειδή δεν θα παίξουμε την κολοκυθιά αυτό το σαββατοκύριακο, οι men in ale καθώς και διακεκριμένοι φίλοι μας που μας συντροφεύουν όλα αυτά τα χρόνια, θα κουμπώσουν μπίρες με βάση την κολοκύθα και την ζυθοποίηση που την περιτριγυρίζει. 

Το Σάββατο λοιπόν, 29-10-2016, στην Local Pub θα κουμπωθούν τα κάτωθι pumpkin homebrew βαρελάκια:

1) Men In Ale Ladopoulos Edition Amber pumpkin ale 

2)Local Halloween Pumpkin Porter Από τον τιτανομέγιστο Λευτέρη Βρεττάκο

και την Κυριακή 30-10-2016 θα κουμπωθούν τα κάτωθι βαρελάκια στην Lazy Bulldog Pub :

1) Men In Ale Kochylis Edition Saison Pumpkin Ale

2) Dark Crops Pumpkin Stout από τον πρωτοπόρο ζυθοποιό Βασίλη Σέγκο (με μάσκα ή χωρίς!)

συνοδεία πιάτων με βάση την κολοκύθα.

Αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε (που δε νομίζουμε....) ελάτε να στραγγίξουμε τα βαρελάκια....

Φορέστε τον πιο τρομακτικό εαυτό σας και ελάτε....Σας περιμένουμε....

Men In ale....We Drink....We Taste....We Brew....

Villagio della Birra 2016

Το ταξίδι στην Τοσκάνη κανονίστηκε αστραπή, ύστερα από την πρόσκληση που έλαβα από την Cava di Patsi,  να ακολουθήσουμε την συμμετοχή της Σόλο σε ένα τοπικό φεστιβάλ μπύρας.


 Το Villagio della Birra, το "χωριό της μπύρας" στα ιταλικά, είναι μία τριήμερη εκδήλωση που έλαβε χώρα φέτος για 12η φορα σε μια μικρή κωμόπολη, το Buonconvento στην επαρχία της Τοσκάνης , αρκετά κοντά στην Σιένα. 
Το πρόγραμμα έλεγε τετραήμερη διαμονή σε ένα κοντινό χωριό, το οποίο οφείλω να ομολογήσω με φόβισε λίγο, επίσκεψη στο φεστιβαλ Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και ότι βόλτα προλάβουμε. 
Την πτήση μας προς την Ρώμη, ακολούθησε τρίωρη οδήγηση με αυτοκίνητο παρέα με τον Νικόλα και τον Kjetil, τους ανθρώπους που απαρτίζουν την Σόλο και τον Τίμο της Cava di Patsi.

Ο καιρός ήταν καλός χωρίς προβληματα και όταν πεινάσαμε κάναμε μια στάση στο Sant'Angelo In Colle di Montalcino, ενα πολύ μικρό χωριό που συναντήσαμε στον δρόμο μας. Αν και οι αμπελώνες που ήταν γεμάτοι σταφύλια έτοιμα για συγκομιδή, δημιουργούσαν την προδιάθεση για το τι θα ακολουθήσει, η πραγματικότητα ήταν πολύ καλύτερη.
Η μικρή trattoria il Leccio, ήταν πολύ περισότερο από μια χωριάτικη ταβέρνα. Υπερπλήρης κάβα, με τοπικά οινικά αριστουργήματα και παρά το οτι το μενού δεν ήταν τηλεφωνικός κατάλογος, η τυχαία επιλογή μας δικάιωσε.


Αρκετά συντομα φτάσαμε και στην κωμόπολη Buonconvento, αφού ολοκληρώσαμε το γεύμα μας και ύστερα αναζητήσαμε τους χώρους διαμονής μας. Εγώ και ο Τίμος μείναμε σε ένα μαγευτικό χωριό μερικά χιλιόμετρα από το χώρο του φεστιβάλ, με τον ξενώνα να βρίσκεται μέσα στα τέιχη ενός μεσαιωνικού κάστρου, με πλακόστρωτους δρόμους και εκπληκτική αρχιτεκτονική. Το San Quirico d'Orcia ειχε τα πάντα, ακόμα και μια νανοζυθοποιία, η οποία μάλιστα ήταν βραβευμένη για την συσκευασία της. Η Birrificcio San Quirico είχε, εκτός από την σειρά μπυρών της, λικέρ που προέρχονταν από τις μπύρες τους, αλλα και μαρμελάδες. Άφωνος!


Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είχε την Παρασκευή αφιέρωμα στην ισπανική ζυθοσκηνή, με την Edge Brewing από την Βαρκελώνη να ξεχωριζει, ενώ το Σαββατοκύριακο ήταν η σειρά της Σόλο και άλλων 37 ζυθοποιείων από όλο τον κόσμο να σερβίρουν την μπύρα που το φεστιβάλ τους είχε προαγοράσει. Οι επισκέπτες εξαργύρωναν χρήμα με μαρκες (ghettini) αγοράζοντας και το ποτήρι τους και με αυτές τις μάρκες αγόραζαν μισά ή ολοκληρα ποτήρια, φαγητό, μπλουζάκια κλπ. ενώ ο χώρος είχε και σημεία που μπορούσες να πλύνεις το ποτήρι σου, κατι το οποίο θα πρέπει να αντιγράψουμε και εδώ στην Ελλάδα.

Την τιμητική τους είχαν οι βέλγικες ζυθοποιίες και να ακολουθουν  Ολλανδικές, Αμερικάνικες,  ιταλικες, καναδέζικη, αγγλικές και η δική μας η Σόλο. Οι βρύσες για κάθε ζυθοποιίο ήταν απο τρεις έως επτά - οκτώ, με τις ξινές να είναι η έκπληξη του φεστιβάλ. Σχεδόν κάθε ζυθοποιία είχε να δείξει και μία. Ακολουθούσαν οι IPA και κάποιες εξαιρετικές stout.

Οφείλω να εκθειάσω την αγγλική Beavertown, από την οποία ότι δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικό και την Kees Brouwerij απο την οποία δοκίμασα την καλύτερη μπύρα του φεστιβαλ. Μία stout με φράουλες, η οποία ήταν σαν να δάγκωνες σοκολάτα kiss (ναι την πουλάνε ακόμα). 

Οι παράλληλες εκδηλώσεις ήταν αρκετές, με ομιλίες, γευσιγνωσίες, παρουσίαση των τοπικών Τοσκανέζων οικοζυθοποιών και συναυλίες, ενώ το φαγητό του φεστιβάλ περιλάμαβανε burger, λουκανικα, μοσχαρίσιες μπριζόλες, αλλαντικά και φασολάδα (!!!).

Αυτό που μάλλον όλη η παρέα αγάπησε, έκτός από την αφθονη μπύρα, ήταν το μικρό μπακάλικο αλά "Ζήκος", ακριβως κάτω από το δωμάτιο μας, το οποίο εκτός απο καταπληκτικά τοπικά κρασιά, τα οποία γνώριζε άριστα η ευγενέστατη ιδιοκτήτρια (την οποία ταλαιπώρησα αρκετά με τα σπαστά ιταλικά μου), δοκιμάσαμε αλλαντικά και τυριά βγαλμένα από όνειρο παχύσαρκου.

Η μοναδική μας βόλτα ήταν στο διπλανό διάσημο Montalcino, που στο κάστρο του δοκιμάσαμε Brunello di Montalcino, ένα παλαιωμένο κόκκινο ΠΟΠ , το οποίο ήταν εκπληκτικό, παρέα με μία εξαιερετική πάπια και άλλα αριστουργήματα.

 

Το φινάλε είχε θαλασσινές μακαρονάδες και ριζότα στην Ρώμη λίγο πρίν το τελευταιο δρομολόγιο για το αεροδρόμιο στο οποίο πέτυχα με μεγάλη μου χαρά μία από τις διασημότερες ιταλικές μπύρες, την Tipopils την οποία λάτρεψα.

 

Νικόλα, Kjetil, Τίμο We drink, we taste we brew....

 

VesPale Ale στο Κώνειο

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου οι Men In Ale (εμείς βρε!) έχουν Brewday....Η τοποθεσία που θα γίνει, είναι δηλητηριώδης.... Μηχανάκια θα δώσουν το παρών....  Ήχοι μιας άλλης εποχής θα ακουστούν... 

Και αφού κάναμε την εισαγωγή, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Στο Κώνειο, Σωκράτους 23 στο Χαλάνδρι από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής θα κάνουμε mashing, θα βράσουμε και θα αφήσουμε να ζυμωθεί μια Pale ale. Παράλληλα μηχανάκια vespa θα κάνουν την εμφάνισή τους και μουσική από τα 60s (mod) θα ακούγεται από τα ηχεία του Κώνειο The Bar με επιλογές του dj The Wrong Child. 

 Όσον αφορά την μπίρα "VesPale Ale" αφού ζυμώσει, θα εμφιαλωθεί και θα δοκιμαστεί μετά από 3 βδομάδες περίπου, στο Κώνειο.

Ελάτε να γνωριστούμε, να κάνουμε μπίρα και να παρτάρουμε.... 

Men In Ale....We drink....We taste....We brew....  

 

Brew and Chew@the Local Pub

Ήταν μεσημέρι Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος με καύσωνα... Κάποιοι "τρελοί" αποφάσισαν να φτιάξουν μπίρα και να κάνουν BBQ...Θα ρωτήσετε γιατί...Γιατί δε χρειάζεσαι κάτι άλλο εκτός από καλή παρέα και λίγη τρέλα για να περάσεις καλά και ας μην είσαι σε κάποια παραλία.

Έτσι οι Men In Ale μαζί με Satyr Brews, Dark Crops Brewery και τον Λευτέρη Βρεττάκο που έφτιαξε την αξιομνημόνευτη Septem Galaxy στον διαγωνισμό Homebrewing, έβαλαν κάτω τα τεφτέρια τους και έφτιαξαν την συνταγή για την Holy Spirit Ale. H Holy Spirit Ale είναι μία Session IPA στα 4,8% αλκοόλ, με γερές δόσεις λυκίσκων που ο συνδυασμός τους βγάζει αρκετό ροδάκινο και εσπεριδοειδή. Υπάρχει κάτι πιο καλοκαιρινό από αυτό;

Εγώ έφερα την φωτιά, το Alebox τα υλικά και τον λοιπό εξοπλισμό, ο Φώτης από την Local Pub και o Βασίλης από το Darwin έβαλαν το χώρο, το BBQ και τις μπίρες που πίναμε για να δροσιστούμε. Αρκετοί παλιόφιλοι ήρθανε και βοηθήσανε στην παρασκευή της μπίρας και αρκετοί νέοι φίλοι ρωτούσαν να μάθουν για αυτό το Hobby, οπότε αυτό ουσιαστικά λειτούργησε και σαν σεμινάριο.

Η μπίρα ζυμώθηκε,έγινε το dryhop και η ενανθράκωση περίπου μέσα σε 2 βδομάδες. Οπότε αυτό που απομένει είναι να "κουμπώσουμε" τα 2 βαρελάκια που φτιάξαμε στα φιλόξενα taps της Local Pub και να δοκιμάσουμε τη μπίρα. Το event θα ανακοινωθεί μέσω της σελίδας της Local Pub στο facebook. 

Την αφίσα για το event Brew n Chew, καθώς και την ετικέτα της Holy Spirit Ale έφτιαξε ο πολυτάλαντος και λάτρης της μπίρας Dask από Sake Tattoo Crew. Μη διστάσετε να τον εμπιστευθείτε για τα τατουάζ σας! 

 

6 Μαρτίου 2016 Brewdog Massive ABV tasting @ Sorry Mom Liquor Store

Τι σχέση έχουν πιγκουίνοι με τα πυρηνικά, ο μαύρος ορίζοντας του Τόκυο με παράδοξες πυξίδες και όλα αυτά με τους Men in Ale;
Η Brewdog τα κάνει όλα να δένουν μεταξύ τους σε μία εκρηκτική γευστική δοκιμή απο μπύρες με μεγάλο αλκοολικό βαθμό.
 


Tactical Nuclear Penguin
Abstrakt AB:19
Black Tokyo Horizon
Dog D
Paradox Compass Box

Μία γευσιγνωσία που θα γίνει στο Sorry Mom Liquor Store στην πάνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής.
Οι περιορισμένες θέσεις θα κληρωθουν μεταξύ των φίλων της σελίδας Men in Ale που θα στείλουν email, ενώ προυποθέσεις συμμετοχής στην κλήρωση είναι να είστε ήδη φίλοι της σελίδας Men in Ale και να έχετε κάνει κοινοποίηση την σελίδα του facebok ή την εκδήλωση.
Θα κληρωθούν 20 θέσεις, ενώ το κόστος της συμμετοχής είναι 35€. Στο κόστος περιλαμβάνονται: δοκιμή απο τις 5 συμμετέχουσες μπύρες της Brewdog, συμμετοχή στην κλήρωση για τις κενές συλλεκτικές φιάλες, και 5 κουτάκια Black eyed King Imp, ενώ όλοι θα λάβουν απο ένα συλλεκτικό μπλουζάκι της εκδήλωσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε απευθείας στο λογαριασμό facebook των Men in Ale με μήνυμα ή με email στο men.in.ale.2015@gmail.com. Περισσότερες διευκρινήσεις εφόσον ζητηθούν με email.