To Karma σε φέρνει στην Νεμέα

Πηγαίνοντας στην Νεμέα το πρώτο πράγμα που ξέρεις οτι θα βρεις είναι κρασί, οινοποιεία και αμπέλια, αλλά εδώ και λίγο καιρό υπάρχει και κάτι ακόμα.

20170616_125513.jpg

 

Στην Νεμέα, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, έιναι ένα νέο ζυθοποιείο (Ζυθοποιία Πελοποννήσου) το οποίο είναι συνεργασία των Παναγιώτη Θαμνίδη και Παναγιώτη Κορδώση, που στο τέλος του 2016 παρήγαγαν την Karma Beer, μία ξανθιά Pale Ale με πλούσιο λευκό αφρό που διατηρείται καί ήπια αρωματικά στοιχεία εσπεριδοειδών στην γέυση και το άρωμα. Η πικράδα σχετικά απαλή και γενικά έιναι μία μπύρα με στοιχεία ικανά να εισαγάγουν κάποιον στην craft ζυθοποιία.

Η πρωινή βόλτα ξεκίνησε νωρίς με τον Φώτη Αναστασίου, ιδιοκτήτη της Local Pub στο Χαλάνδρι και Lazy Bulldog στο Γκάζι και εκέι μας περίμενε ο Παναγιώτης Θ. για να μας υποδεχτεί και να μας δείξει την δουλειά τους. Τα χρόνια του στην οινολογία βοήθησαν στο να έχουν τις βασικές αρχές και το κεφάλαιο για να ξεκινήσουν αυτό το εγχείρημα. Κάναμε την κουβέντα μας για τις τάσεις της αγοράς, το ενδιαφέρον του κοινού, την αντιμετώπιση της τοπικής κοινωνίας και γενικά την γνώμη του για την μπύρα στην Ελλάδα, ενώ αργότερα ήρθε να μας βρέι και ο άλλος Παναγιώτης για να συνεχίσουμε την κουβέντα μας. Δοκιμάσαμε απο τις δεξαμενές, πράγμα που αγαπάμε όλοι οι φίλοι της μπύρας ιδιαίτερα και αφού φορτώσαμε το αμάξι μας μερικά κιβώτια, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

 Την Karma beer θα την βρείτε στην Local Pub, Lazy Bulldog και στο Ale Box ώστε να την δοκιμάσετε και εσείς και ελπίζουμε σύντομα σε περισσότερα σημεία.

Ο χάρτης της Ελληνικής ζυθοποιίας

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να βρείτε για πρώτη φορά όλα τα ελληνικά ζυθοποιία και τις εταιρίες που εμπορέυονται την μπύρα τους που έχουν παράγει όμως σε άλλο ζυθοποιίο ελληνικό ή ξένο.

Όπως είναι φανερό ο χάρτης έχει γεμίσει και από τις πληροφορίες μας υπάρχουν και νέα ακόμα ζυθοποιία τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή.

Ο χάρτης θα ενημερώνεται διαρκώς και θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε και περισσότερα στοιχεία με τον καιρό.

Απολαυστε...


Υπόμνημα

Γαλάζιο: Ζυθοποιία

Γκρίζο: Μικροζυθοποιία

Κίτρινα: Ελληνικές εταιρίες που παράγουν μπύρα σε άλλα ζυθοποιία (ελληνικά ή ξένα)


***Επειδή ο χάρτης έχει ακόμα ελλείψεις και θέλει ακόμα στοιχέια μπορείτε να στέλνετε τις προτάσεις σας είτε ως μύνημα στο facebook είτε με e-mail. 

Ένα βράδυ στη φωλιά του Κούκου....Pareostasio Koukos

Στην οδό Καράμπαμπα 57, κοντά στην πλατεία Καλογήρων στη Δάφνη, στεγάζεται η μπιραρία Pareostasio-Koukos. Πρόκειται για ένα διαχρονικό στέκι της περιοχής, το οποίο μαζεύει κόσμο τόσο από την περιοχή όσο και από πιο νότια. Ο ιδιοκτήτης αυτής της "φωλιάς" είναι ο Γιώργος Κούκος.(Το λογοπαίγνιο με ιντρίγκαρε σε όλο το άρθρο, και να που το ανέφερα!) .

Ο Γιώργος είναι ένας από τους φιλικούς publicans που θα συναντήσεις, ο οποίος θα σε βοήθήσει να επιλέξεις  ανάμεσα σε μπίρες από την Τσεχία, Γερμανία τόσο σε βαρέλι όσο και σε φιάλη, αλλά και σε πιο εξειδικευμένα πράγματα όπως μπίρες από μικροζυθοποιεία, τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική. 

Στην παμπ κυριαρχεί η βιομηχανική διακόσμηση, η οποία όμως δεν σου δημιουργεί ψυχρό συναίσθημα. Η ατμόσφαιρα είναι παρεΐστικη και οι μπίρες καταναλώνονται είτε μόνες τους είτε με συνοδεία μεζέδων. Διοργανώνονται διάφορα events κατά καιρούς. Τελευταία είχε γίνει ένα event ανταλλαγής homebrew μπίρας ανάμεσα σε homebrewers που είχε διοργανώσει το Alebox homebrew shop, από το οποίο είναι και οι φωτογραφίες.

Ας περάσουμε όμως τώρα στα δικά μας. Ο Νίκος έχει επισκεφθεί πολλές φορές το μαγαζί και γνωριζόταν με τον Γιώργο. Εγώ πήγα πρώτη φορά και αισθάνθηκα σαν να έχω βρεθεί εκεί άπειρες φορές. Γνωρίστηκα με τον Γιώργο και πιάσαμε την κουβέντα για τις μπίρες, τα πράγματα γενικά, τη μπάλα και συζητάγαμε σαν τρεις καλοί φίλοι. Ε να μην πιούμε και να φάμε κάτι;

 Hop Valley Double D Blonde 5%ABV

Hop Valley Double D Blonde 5%ABV

Δοκιμάσαμε για αρχή σε κουτάκι την Double D Blonde, μία blonde ale από την ζυθοποιία Hop Valley Brewing Co. που εδρεύει στο μακρινό Oregon των Η.Π.Α. Πρόκειται για μία blonde ale στα 5% αλκοόλ, αχυροκίτρινη με μέτριο αφρισμό. Τα αρώματά της είναι έντονα κίτρου,λεμονιού, πορτοκαλιού και γενικά όλων των εσπεριδοειδών. Το σώμα της είναι μέτριο με αντίστοιχες γεύσεις των αρωμάτων και ξηρή επίγευση που την κάνει πολύ δροσιστική και ευκολόπιοτη.

 Nøgne Ø Imperial Brown Ale 7,5%ABV

Nøgne Ø Imperial Brown Ale 7,5%ABV

Μετά περάσαμε σε μία Imperial Brown Ale στα 7,5% αλκοόλ από την Νορβηγική ζυθοποιία Nøgne Ø. Το χρώμα της ήταν καφεκόκκινο με μέτριο αφρισμό. Μας έβγαλε αρώματα καμμένης ζάχαρης, καραμέλας και κανέλλας. Το σώμα της ήταν μέτριο με αντίστοιχες γεύσεις των αρωμάτων και επίγευση διαρκείας τόσο της καμμένης ζάχαρης όσο και της καραμέλας.

 Nøgne Ø Two Captains IPA 8,5%ABV

Nøgne Ø Two Captains IPA 8,5%ABV

Για το τέλος αφήσαμε την Two Captains πάλι από την Nøgne Ø. Είναι μία μπίρα συνεργασίας ανάμεσα στην ζυθοποιία και τον νικητή του εθνικού Νορβηγικού διαγωνισμού homebrewing, Jan Halvor Fjerd. Η νικήτρια μπίρα λοιπόν, είναι μία double IPA στα 8,5% αλκοόλ με θολή χρυσαφένια προς κεχριμπαρένια όψη και με αρκετό αφρισμό. Το άρωμά της είναι κίτρου, περγαμόντου, γκρέιπφρουτ και καραμέλας. Το σώμα της είναι μέτριο προς πυκνό, με γεύσεις εσπεριδοειδών και επίγευση διαρκείας που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο πικρό και το γλυκό. Είναι μία ιδιαίτερα πολύπλοκη μπίρα που αξίζει να την δοκιμάσετε αν την πετύχετε.

Έτσι κύλησαν τα πράγματα εκείνη την βραδιά.Παρεΐστικα και με καλές μπίρες, ένα μέρος που αξίζει να το επισκεφθείτε. 

Μέχρι να πάτε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στο παρακάτω φωτογραφικό υλικό από το event του Alebox, που μας παραχώρησαν τα παιδιά από το Pareostasio Koukos.


Men In Ale....We Drink....We Taste....We Brew....

Ούτε λουκάνικα, ούτε κότσια, μόνο μπύρα - The Local Pub

Μπυραρίες υπάρχουν εκατοντάδες στην Ελλάδα. Παραδοσιακές, με τα κότσια τους και οπωσδήποτε με λουκάνικα, πατάτες, ξυνολάχανα, αλλαντικά και ξύλινα πλατώ με καρφωμένα μαχαίρια πάνω τους. Για το συγκεκριμένο μαγαζί τα έχουμε ξαναπεί ο καθένας απο την σκοπιά του. Μιλάμε για την pub που αν δεν ξερεις που ακριβώς είναι, δεν την βρίσκεις εκτός και αν είναι Σάββατο που ακούς τον κόσμο μόλις περάσεις μπροστά απο τον διάδρομο της μικρής μυστικής πλάτειας. The Local Pub.

20160113_215247.jpg

Στον πεζόδρομο της Χαιμαντά στο 25, λοιπόν, ο Φώτης Αναστασίου σοβαρός λάτρης και γνώστης της ποιοτικής μπύρας, εδώ και 5 χρόνια ψάχνει (και βρίσκει) τα καλύτερα βαρέλια και μπουκάλια για τους εκλεκτούς και εκλεκτικούς πελάτες του, αλλά το σημαντικό είναι άλλο. Δεν θα βρεις την μπύρα που ήπιες την προηγούμενη φορα και σου άρεσε. Θα έχει καινούρια στο tap του και θα σου αρέσει και αυτή. Η δικιά μου τακτική είναι η εξής. "Καλησπέρα, τι καινούριο έχουμε;" Πάντα φευγω ικανοποιημένος. Το κατάστημα έχει κλασσικό ιρλανδικό/αγγλικό στυλ. Αθλητικά στην τηλεόραση, ροκ, πανκ, και γενικά μπυρομουσική. Καμιά φορα διοργανώνονται και καποια ζωντανα προγράμματα από γνωστά ή άγνωστα γκρουπάκια ή καλλιτέχνες.

Ξαναλέω! Είναι μπυραρία! Για μπύρες, όχι κότσια και λουκάνικα και με το ζόρι να πάρεις κανένα πατατάκι ή ξηρό καρπό που δίνουν απλόχερα τα παληκάρια πίσω απο την μπάρα.  Βρύσες; 21; 22; Κάτι τέτοιο, με αγάπη σε αγγλικές και αμερικάνικες κατα βάση ετικέτες, άγνωστες σε μη θαμώνες της pub με τις περισσότερες να αλλάζουν συχνά, και σταθερές τις Guiness, Kilkenny, Murphy's, Βεργίνα Weiss και lager, μηλίτη Magners. Συχνά παίζουν νέες ελληνικές μικροζυθοποιίες, αλλα με την προυπόθεση να είναι συμβατές με την craft κουλτούρα. Αν δεν είναι ήδη το στέκι σου και εκτιμάς την σωστή μπύρα, οφείλεις μία επίσκεψη. Θα ενθουσιαστείς

The Local Pub, Χαιμαντά 25 Χαλάνδρι

The Lazy Bulldog

Μία νέα άφιξη στο κέντρο της πόλης ήρθε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, για να αλλάξει τα δρώμενα της μπίρας στο Γκάζι. Ο λόγος φυσικά για το "The Lazy Bulldog" από το team της "The Local Pub".

 

Τα χαρακτηριστικά της;

Μαύρες επιφάνειες παντού, τεράστιο σε μήκος μπαρ που δε χορταίνεις να παραγγέλνεις pints, χαλαρωτικοί καναπέδες που βουλιάζεις και νομίζεις ότι σε καταπίνουν, 25 taps να διαλέξεις ότι draught μπίρα θες με προτίμηση στην αγγλοαμερικάνικη σχολή ζυθοποίησης, κλασικά πιάτα της pub με τεράστιες μερίδες, τηλεόραση για τα ματς, Ιρλανδέζικη μουσική.

Επίσης το μαγαζί είναι self service, καθημερινά ανοιχτό και το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά εντός.

Ως Men In Ale επισκεφθήκαμε το χώρο στα εγκαίνια και μας έκαναν εντύπωση τα taps της Fuller's, τα οποία φέρνουν σε cask pumps, οι ales φυσικά που ήπιαμε, καθώς και το touch του Chef σε κλασικά πιάτα της Pub. To feeling που αποκομίσαμε μέσα στο χώρο αυτό, ήταν ότι βρισκόμασταν σε κάποια pub της Γηραιάς Αλβιόνας και μόνο ανοίγοντας την πόρτα του μαγαζιού καταλαβαίναμε ότι ήμασταν στην Πειραιώς, στο Γκάζι.

Από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι περάσαμε καλά...


Συμπέρασμα;

Πρόκειται για μία pub αγγλικών προδιαγραφών που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε.

Από την πλευρά μας να ευχηθούμε καλή αρχή στο Lazy Bulldog!!!

The Lazy Bulldog, Ορφέως 2 & Περσεφόνης 13, Αθήνα

Men In Ale....We drink....We taste.... We brew....

Underdog

To Underdog στο Θησείο το επισκεφθήκαμε με το Νίκο για μία γευσιγνωσία που έκανε η εταιρεία Deals SA και αφορούσε τις μπίρες της ζυθοποιίας Anchor, από το San Francisco. Με το που μπαίνεις στο μαγαζί αισθάνεσαι μία ευρυχωρία και οικεία graffiti στους τοίχους, που παραπέμπουν σε Mikkeller Bar. Η διακόσμηση κινείται σε μίνιμαλ βιομηχανικές γραμμές και ο χώρος σε εμπνέει να κάτσεις. Το βασικό ατού, του μαγαζιού είναι ο καφές. Εδώ φαντάζομαι και οι πιο απαιτητικοί coffeeholics θα βρουν κάτι που θα τους ικανοποιήσει. Υπάρχουν καφέδες από όλα τα σημεία του πλανήτη και με αρώματα και γεύσεις που δεν τις περιμένεις.

Εκτός όμως από τον καφέ το Underdog φέρνει και αρκετές craft μπίρες μικροζυθοποιίων από όλο τον κόσμο, που μπορούμε να απολαύσουμε και εμείς οι μπιρόφιλοι. Εδώ θα βρείτε από Brewdog , Anchor μέχρι και Evil Twin, MIkkeller, Amager και πολλές άλλες ζυθοποιίες. Και αν και αυτά δεν είναι αρκετά υπάρχει πίσω από την μπάρα ο γνωστός mixologist Αλέξανδρος Γκικόπουλος  να σας φτιάξει ένα πρωτότυπο κοκτέηλ.

Εμάς σαν Men In Ale μας κέρδισε τόσο ο χώρος, όσο και το easygoing περιβάλλον. Και φυσικά οι μπίρες!

Underdog, Ηρακλειδών 8, Θησείο

Sorry Mom Liquor Store

To Sorry Mom Liquor Store στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής είναι ένα μαγαζί που δεν είναι συνηθισμένο. Θα μπορούσες να πεις ότι είναι bar/pub.Αλλά δεν είναι.

Στην πραγματικότητα είναι μία κάβα που πουλάει μπίρες σε τιμές περιπτέρου και φυσικά τις σερβίρει παγωμένες. Είναι το μαγαζί που ήρθε να καλύψει την ανάγκη που είχαν οι παρέες που αράζαν στην πλατεία της Αγίας παρασκευής, να πιούν μπίρα και να βολευτούν στα παγκάκια της. Το κενό αυτό καλύπτεται και με το παραπάνω μιας και οι επιλογές είναι τεράστιες, δίνοντας έμφαση σε μπίρες μικροζυθοποιείων από όλο τον κόσμο, αλλά και σε ποτά που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς πότες.

Ξαναλέμε ότι το μαγαζί είναι κάβα, οπότε δεν έχει τραπεζάκια και μουσική. Έχει όμως χαμηλές τιμές στις μπίρες και εξυπηρετικότατo προσωπικό που θα σας κατατοπίσουν στο τι να επιλέξετε.

Μη χάνετε καιρό επισκεφθείτε το για μία μπιρίτσα.... μιας και ο χώρος είναι Men In Ale approved! 

Sorry Mom Liquor Store, Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή